Ekonomin går starkt i Sverige och arbetslösheten sjunker något i Sörmland. Foto: TT

Sörmland har högst arbetslöshet i landet

Uppdaterad
Publicerad

Sörmland är det län i Sverige som hade högst andel öppet arbetslösa i juli. Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. Trots att konjunkturen är stark och att det är brist på arbetskraft i många branscher.

– En nyhet är att Sörmland nu är det län som har högst arbetslöshet i landet. Det är små skillnader, men Gävleborg som tidigare hade högst har lyckats minska arbetslösheten snabbare än Sörmland, säger Håkan Lindell, analytiker på Arbetsförmedlingen.

LÄS MER: Fortsatt svarta siffror för Sörmland

”Brist på arbetskraft i de flesta branscher”

I slutet av juli var 13 800 personer arbetslösa i länet. Arbetslösheten ligger på 10,2 procent, vilket är en minskning med 0,2 procentenheter sedan mätningen i fjol. Svensk ekonomi går starkt och det ger effekter i hela landet. Många som söker jobb har gott om tjänster att välja mellan, enligt Håkan Lindell.

– Man kan titta på de flesta branscher nu och se att det är brist på arbetskraft. Titta på skolan, vården, industrin och byggbranschen. Det är svårt för företagen att få tag i folk, säger han.

LÄS MER: Fler nya jobb – men arbetslösheten oförändrad

Många utrikesfödda

En majoritet av de som saknar arbete i Sörmland är födda utanför Sverige. Och antalet nyanlända som skrivits in i etableringsuppdraget har också ökat, eftersom fler personer har fått uppehållstillstånd.

– Det är en utmaning att många utrikesfödda saknar en utbildning som är gångbar på svensk arbetsmarknad. Samtidigt är det för få som väljer att studera under tiden de är med i etableringsprogrammet, säger Håkan Lindell.

LÄS MER: Arbetslösheten bland utlandsfödda sjunker i Gnesta

Arbetslösheten spås öka

– Vi tror att arbetslösheten både i Sörmland och Östergötland kommer att öka några tiondelar. Sysselsättningen kommer att öka och konjunkturen är fortsatt stark, men arbetslösheten kommer ändå öka troligen beroende på att många som är arbetslösa inte har den kompetens som arbetsmarknaden behöver, säger Håkan Lindell.

Arbetslösheten i hela riket ligger på 7,3 procent.

(Inom parentes anges motsvarande siffror för juli månad 2016)

•10,2 procent var inskrivna som arbetslösa (10,4)*

•13,5 procent av ungdomar 18-24 år var inskrivna som arbetslösa (15,5)**

•Antal inskrivna arbetslösa uppgick till 13 767 personer (13 838)

•949 personer fick arbete (897)

•689 personer anmälde sig som nya öppet arbetslösa (717)

•1 654 nya lediga platser anmäldes (1 531)

•86 personer varslades om uppsägning (197)

Källa: Arbetsförmedlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.