Transporter och flygresor står för stora utsläpp i länet. Foto: TT

Sörmland måste sänka utsläppen med 16 procent varje år

Publicerad

Sörmlänningarna måste minska sina utsläpp av koldioxid med sexton procent varje år, för att målet med nollutsläpp ska nås. Det visar en koldioxidbudget från Uppsala universitet.

I budgeten har man brutit ned Parisavtalet på lokal nivå och då funnit att Sörmland måste sänka utsläppen med 16 procent per år från och med år 2020.

– Takten är otroligt utmanande, säger Martin Wetterstedt, projektledare vid Uppsala universitet, till P4 Sörmland som var först med att berätta om koldioxidbudgeten.

Flyg står för stor del

SSAB i Oxelösund, som står för drygt hälften av länets koldioxidutsläpp, har räknats bort i den regionala budgeten. I stället är det internationella transporter och framför allt flygresor som står för de största utsläppen i länet.

Länsstyrelsen ser nu över Sörmlands klimat- och energistrategi.

– Nu tittar vi på det här internt och funderar på vilka möjligheter vi har. Sedan är det kommunerna som har kapacitet att genomföra och länsstyrelsen som ska inspirera och vägleda, säger Olivia Gustafsson, klimat- och energistrateg på länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer