Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du Strängnäspartiets ordförande Lars Larsson om resultatet och varför de ökar enligt honom. Foto: Erik Kammerland /SVT

Sörmlands lokala partier går framåt – fler mandat i kommunfullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Även om den slutgiltiga räkningen av Sörmlands röster återstår så ser det ut som att både Strängnäspartiet och Vingåkerspartiet går framåt på kommunnivå och får fler mandat än tidigare i kommunerna respektive fullmäktige.

Efter den preliminära rösträkningen ökar Strängnäspartiet med 2.8 procent upp till 5 procent och får tre mandat istället för ett. Även Vingåkerspartiet ökar ordentligt, från 4.1 procent till 6 procent och får två mandat istället för ett i kommunfullmäktige.

– Enligt våra prognoser skulle vi ligga runt tre mandat och där hamnade vi också, säger Strängnäspartiets ordförande Lars Larsson.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Lokalt fokus

Vingåkerspartiet, å sin sida, tror att deras ökning beror på att de lyckats med sitt lokala fokus.

– Vi hittade en bra fråga om sportcentret, till exempel. Vi nådde fram med vårt budskap och vi har varit väldigt lokala. Folk har insett att vi bara är i Vingåker. De som har röstat på oss tror jag är lite trötta på riksdagspolitiken kanske, säger Vingåkerspartiets partiledare Hans Ekelund.

I videon hör du Strängnäspartiets ordförande Lars Larsson om resultatet och varför de ökar enligt honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Sörmland

Mer i ämnet