Foto: Lars Adolfsson/SVT

Sörmlands sparbank: Ompröva åklagarens beslut – banken har lidit skada

Uppdaterad
Publicerad

Sörmlands sparbank begär omprövning av åklagarens beslut att lägga ned förundersökningen mot bankens tidigare vd Joacim Lindgren.

Sommaren 2016 avslöjades det att Sörmlands sparbanks avgående vd Joacim Lindgren använt bankens pengar för privata ändamål. Bland annat spenderade han över 100 000 kronor på lyxiga hotellnätter, trots tillgång till en övernattningslägenhet i Stockholm. Han polisanmäldes av banken och utreddes för grov trolöshet mot huvudman och grov förskingring.

Förra veckan beslutade åklagare Pernilla Törsleff att lägga ned förundersökningen. Den ekonomiska uppgörelsen mellan banken och Lindgren samt bankens interna regler och kontroll vad gäller interna inköp, låg till grund för åklagarens beslut.

Turerna i Sörmlands sparbank

Men banken har lidit skada, anser styrelseordförande Birgitta Johansson-Hedberg.

Begär ompröving

Nu har Sörmlands sparbank, vid ett extrainsatt styrelsemöte, beslutat att begära omprövning av beslutet då de inte anser att åklagarens argument för att lägga ner utredningen är hållbara.

– Brister i interna regler och kontroll gör ju inte att en anställd kan göra vilka privata inköp som helst. Och förlikning utesluter inte att ett brott har begåtts. Ekonomisk brottslighet kan inte läkas i efterhand genom att personen i fråga blir påkommen och delvis vill göra rätt för sig, säger Birgitta Johansson-Hedberg, styrelseordförande för Sörmlands Sparbank, i ett pressmeddelande.

Joacim Lindgren har hela tiden nekat till brott och SVT har sökt hans advokat för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna i Sörmlands sparbank

Mer i ämnet