Mathias Ståhle kan nu prisas för sin artikelserie om nättrollen. Foto: Eskilstuna-Kuriren

Sörmlandsjournalist kan få stora journalistpriset

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna-Kurirens Mathias Ståhle nomineradas idag till Stora journalistpriset som årets berättare för artikelserien ”Så styrs den svenska trollfabriken”.

– Det känns omtumlande och lite overkligt. Jag är väldigt glad och hedrad att vara nominerad, säger Ståhle, till SVT Nyheter Sörmland.

Eskilstuna-Kuriren kunde i februari avslöja att en sajt som kallar sig Granskning Sverige är en av Sveriges största trollfabriker, som arbetar med att sprida högerpopulistisk främlingsfientlighet och propaganda. Under falska identiteter lurar personer till sig intervjuer med journalister, politiker och opinionsbildare för att provocera och sprida hat.

Karta över fejknyheter

– Vi gav läsarna en sorts ”karta” över hur fejknyheter och manipulationer funkar i den digitala världen. Och vi gjorde det i en tid när det behövdes som allra mest – direkt efter det amerikanska presidentvalet men före den svenska valrörelsen, säger Mathias Ståhle.

Vad har avslöjandet lett till?

– Jag tror att det gav bättre förståelse för hur fejknyheter funkar. Och att sådana finns även i deras vardag. Det är ingenting som bara angår journalister och politiker.

Juryns motivering

Stora journalistpriset instiftades 1966 och delas ut av Bonnier för att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken.

Juryns motivering för nomineringen lyder:

”För att han med stort mod obönhörligt ger sig in i den svenska trollfabriken och med dramaturgisk precision blottlägger mekanismerna bakom hatet”.

En vinnare koras den 23 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.