Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Familjen Ekstrand berättar om hur det är att vandra med två småbarn. Foto: SVT/Serafia Olausson

”Lugnande att hitta på saker som inte är tv”

Uppdaterad
Publicerad

Sörmlandsleden har funnits sedan 1973 och det firades under lördagen i Ånhammar, där en del av den 100 mil långa vandringssträckan går. Landshövdingen samt ledens grundare var plats, även så hundratals vandrare som njöt av solskenet.

Birger Nordin är en av grundarna av leden och han är glad över se att många fortfarande tar del av den.

– Det är helt otroligt. Det kunde man aldrig tänka sig. Förhoppningen när vi gjorde leden var att folk skulle ta sig ut i naturen, eftersom många inte vågar gå ut i skogen, berättar han.

Klimatkrisen

Klimatdiskussion bidrar till ökat intresse

Intresset för att vandra var något som ökade under pandemin, vilket märktes i föreningen som håller efter leden. 

– Många hade inget annat att göra än att vandra, men även nu efter pandemin har intresset för vandring ökat ytterligare. Människor har nog upptäckt hur fantastiskt det är att vara ute i naturen, men jag tror även att det kan bero på diskussionen om hur vi kan minska våra klimatavtryck. Att vandra och inte åka iväg så långt hemifrån är ju ett sätt att göra det på, säger ordförande i föreningen Sörmlandsleden, Elisabeth Nilsson.

I klippet: familjen Ekstrand berättar om hur det är att vandra med två småbarn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet