Sörmländska bilförare skippar bilbältet i högre grad än i landet i stort. Foto: Mark Earthy/TT arkiv

Färre sörmlänningar använder bälte än rikssnittet

Publicerad

Var tjugonde bilförare i länet skippar bilbältet. Det visar NTF:s årliga bältesmätning, och länets resultat är under rikssnittet.

I hela landet har 350 000 observationer gjorts. Enligt rikssnittet har 96 procent av bilisterna bälte. I Sörmland, där 9 000 observationer gjorts, ligger andelen på 94 procent. De flesta av observationerna är gjorda på mindre gator i tätorter, där bältesanvändningen är lägst.

Enligt Lars Nordquist på NTF i Sörmland kan en anledning till att Sörmland ligger under rikssnittet vara länets förhållandevis låga socioekonomiska index, vilket kan göra att färre har råd att köpa nyare bilar med bältesvarnare.

Andelen som har bälte ökar i länet, enligt NTF. Men det finns fortsatta utmaningar.

– Framförallt ser vi att bältesanvändningen är betydligt lägre vad gäller olyckor med svårt skadade eller omkomna, säger Nordquist.

Enligt NTF är var tredje omkommen personbilsförare obältad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.