Foto: TT

Uppgörelse nådd med sparkade bank-vd:n

Publicerad

Sörmlands sparbank och den tidigare vd:n Joacim Lindgren, som är misstänkt för att ha använt bankpengar privat, har nått en uppgörelse.

Det har gått ett år sedan det avslöjandes att vd:n Joacim Lindgren använt bankens pengar för att betala för dyra hotellnätter, cigarrer och konsertbiljetter.

LÄS MER: Bank-vd utreds efter visselblåsarlarm.

Turerna i Sörmlands sparbank

”Inget generöst avtal”

En jurudisk process inleddes efter avslöjandet där banken bland annat krävde att få tillbaka pengar från Joacim Lindgren, som i sin tur krävde ett avgångsvederlag på drygt nio miljoner kronor. Nu har processen avbrutits efter att parterna kommit överens.

Erik Hägglöv, vd på Sörmlands sparbank. Foto: Privat

– Det här är inget generöst avtal och vi har inte betalat ut det avgångsvederlag som Lindgren krävde. Jag kan inte gå in på detaljer, men jag kan stå rakryggad med den här överenskommelsen, säger Erik Hägglöv, vd på Sörmlands sparbank.

Kritik mot uppgörelsen

Bankens vd vill inte gå in på överenskommelsens innehåll, som kan komma att avslöjas först i april nästa år under huvudmannastämman. Kritik mot uppgörelsen kommer dock redan.

Eva Callhammar, en av 50 huvudmän på Sörmlands Sparbank. Foto: Privat

– Jag tycker inte att det är bra, för man borde kunnat invänta förundersökningen som ligger hos polisen och gjort en förlikning efter det. Om han nu ska ha några pengar. Jag hoppas att han fått så lite som möjligt för han har gjort en enormt stor skada för banken, säger Eva Callhammar, en av bankens 50 huvudmän.

LÄS MER: Sörmlands sparbank polisanmäler avgående vd

Förundersökningen snart klar

Bankens vd Erik Hägglöv:

– Åklagarens arbete kan ta lång tid och jag vill inte lägga mig i åklagarens arbete, därför har vi valt att inte invänta att förundersökningen ska bli klar, säger Erik Hägglöv.

Åklagaren har inget nytt att säga i fallet men hoppas kunna lämna ny information de närmaste veckorna.

– Det pågår åtgärder i ärendet men på grund av förundersökningssekretessen kan jag inte gå in på detaljer. Det kan finnas ett besked om två till fyra veckor, säger Pernilla Törsleff, åklagare.

Södermanland Nyheter var först med att berätta nyheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna i Sörmlands sparbank

Mer i ämnet