Warhammer 40.000 har funnits sedan slutet på 80-talet. Trots datorspelens framgångar håller sig figurspelet starkt på marknaden. Foto: Björn Gustavsson

Spelkonventet som vill ta blickarna från datorskärmen

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen hålls spelkonventet Nycon på Kunskapskolan i Nyköping. Syftet med det tre dagar långa konventet är att öka intresset för alla typer av spel bortsett från det som spelas på datorer.

Det är Nyköpings och Oxelösunds spelsällskap som annordnar konventet för andra året i rad. I flera av skolans lokaler sitter folk i alla åldrar och spelar brädspel, kortspel och rollspel.

– Det är roligt att vi har alla åldrar. Gamla rävar som brukade spela för flera år sedan kommer på besök med sina barn, men också nykomlingar, säger Tobias Göthe, arrangör.

Socialare spelform

Förutom att öka intresset i allmänhet så vill man främst locka de ungdomar som sitter mycket framför datorskärmarna.

– Det är lite roligare att spela brädspel och mer socialt. I år har det gått riktigt bra och vi har redan slagit förra årets besökssantal. Förhoppningsvis kommer vi upp i ett par hundra besökare, säger Tobias Göthe.

Det mest populära brädspelet, som funnits i många år, är Warhammer 40.000. Det är inte ovanligt att vissa spelare spenderar tiotusentals kronor på sina figurer.

– Det är inte alltid lätt att ha råd periodvis, men de senaste fyra åren har jag väl lagd cirka 15.000 kronor om året på Warhammer, säger Gustavus Johansson, som är där för att spela.

Rollspel

Mest fart är det bland rollspelarna. Grupperna består ofta av 3-5 spelare som leds av en så kallad spelledare. Istället för ett bräde har alla spelare ett formulär med anteckningar på vad deras spelkaraktärer kan uträtta. Spelet avgörs av spelarnas val, rollspelsledaren själv och tärningar som slås mot tabeller.

– Rollspel handlar mycket om att bygga en historia tillsammans, säger Emil Karlsson som är rollspelsledare för en av grupperna.

Rollspel hänger kvar trots datorspelens framfart?

– Jag tror det beror på den sociala faktorn. Det är någonting man gör tillsammans på plats. Även om man kan spela online så är det inte riktigt ansikte mot ansikte med datorspel.

TV: Se reportage i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.