Det är fortfarande oklart vad som händer med personalen under driftstoppet på SSAB i Oxelösund. Foto: Marcus Ericsson/TT

SSAB om driftstoppet: ”Smält järn har trängt in bakom ugnens tegel”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen meddelade stålföretaget SSAB att masugnen i Oxelösund stängs av i två veckor. Nu undersöker bolaget möjligheterna att genomföra ytterligare underhåll under driftstoppet.

Ett planerat stopp skulle ske i oktober, en typ av stopp som sker kontinuerligt.

– Nu undersöker vi möjligheterna att tidigarelägga en del av de insatserna till i dag när vi ändå har ett stopp, säger Kerstin Danasten, kommunikatör på SSAB.

Oxelösund

”Har etablerade rutiner”

Stoppet som inleddes under onsdagen beror på att onormalt höga temperaturer uppmätts i masugnens mantel och det har man nu hittat en orsak till.

– Det beror på att smält järn trängt in bakom delar av ugnens tegel på ett begränsat område. Det är sådant som kan förekomma i en masugn och vi har etablerade rutiner för hur vi hanterar det.

Oklart vad personalen gör

Bolaget har inte sett att det är några brister i masugnen som behöver åtgärdas.

– Det är en väl underhållen masugn. Det är inte någon svaghet i konstruktionen.

Vad som händer med personalen under de två veckor som driftstoppet beräknas pågå är fortfarande oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oxelösund

Mer i ämnet