Domen mot en administratör i Stå upp för Sverige-gruppen skulle ha kommit på onsdagen, men nu kom besked om att den är uppskjuten till den 4 juni. Foto: SVT

Stå upp för Sverige-dom uppskjuten

Uppdaterad
Publicerad

Domen i det uppmärksammade fallet där en Eskilstunabo i 50-årsåldern står åtalad för hetskommentarer som andra har skrivit i Facebook-gruppen ”Stå upp för Sverige”, skjuts upp, det meddelar Eskilstuna tingsrätt.

– Det beror på hög arbetsbelastning och sjukdom enligt ordförande, säger åklagaren Maria Estberg.

Tingsrätten bekräftar också för SVT att den nya tiden när domen meddelas blir den 4 juni kl 11.

Stå upp för Sverige-fallet

Fallat handlar om en man i 50-årsåldern som står åtalad för att att inte ha raderat åtta grova kommentarer som skrivits av andra i gruppen under 2017. Mannen åtalas enligt lagen om elektroniska anslagstavlor, en lag som bara tillämpats en gång tidigare.

Ovanligt fall

Enligt åklagaren har mannen agerat med uppsåt eller varit grovt oaktsam när han låtit kommentarerna vara kvar. Mannen själv nekar till brott och menar att han inte kan hålla koll på alla kommentarer som skrivs i gruppen.

– Jag kan inte läsa alla kommentarer. Jag har helt vanligt heltidsjobb, sade den åtalade under förhandlingen.

Domen skulle ha meddelats i dag men blir alltså uppskjuten till den 4 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stå upp för Sverige-fallet

Mer i ämnet