Foto: genrebild

Stor risk för gräsbränder

Uppdaterad
Publicerad

På många håll i södra halvan av Sverige är det just nu stor risk för gräsbrand, enligt SMHI. Räddningstjänsten rekommenderar att man inte eldar utomhus.

– Det finns inget formellt eldningsförbud, men jag avråder från att elda, säger insatsledare Henrik Dewoon-Thorén vid Sörmlandskustens räddningstjänst.

Igår kväll fick räddningstjänsten rycka ut på gräsbränder i Sörmland.

– Det kan blåsa upp och då går det väldigt fort, fortsätter Dewoon-Thorén.

Brandrisken stor i söder

SMHI:s brandriskprognoser tar hänsyn till temperatur och fuktighet. Under fredagkvällen uppdaterades prognosen.

Just nu visar prognosen att det är stor risk för gräsbrand i stora delar av södra Sverige. Om man drar en linje över landet kan man säga att Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län, Sörmlands län och Uppsala län och de flesta län söder om dessa har stor brandrisk. Längs Västkusten och i Skåne är det dock inte lika brandfarligt.

Viktig att tänka sig för

Även om det inte finns något formellt eldningsförbud i ett område så bör man tänka sig noga för.

– Den som tänder (exempelvis för att elda gammalt gräs, red. anm.) är också ansvarig för att kunna släcka säger Henrik Dewoon-Thorén vid Sörmlandskustens räddningstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.