Sjukhus, vårdcentraler och folktandvård är påverkade av störningarna uppger Region Sörmland. Foto: TT

Region Sörmland drabbades av stor nätverksstörning

Uppdaterad
Publicerad

Region Sörmland drabbades av en omfattande nätverksstörning under tisdagsmorgonen, något som påverkade sjukhus, vårdcentraler och folktandvården.

Nätverksstörningen ledde till att vissa bokade besök ställdes in, och vissa av regionens verksamheter hade begränsad kapacitet på grund av felet.

– Vi vet inte vad problemet är ännu men eftersom datorerna inte fungerar så är det felanmält till leverantören Microsoft som arbetar för att lösa detta, sa Birgitta Barkne Nilsson, sjukvårdsledare Region Sörmland under tisdagsförmiddagen.

Fick hitta lösningar

Själva problemet bestod i att ip-adresserna inte nådde fram till datorerna i regionens olika verksamheter. Något som ledde till att regionen fick leta snabba lösningar på problemet.

– Vi har gått över till reservrutiner i regionen på alla enheter och försöker skapa lokala hotspots för att komma in på nätverket. Vi har tills vidare gjort en omkoppling till att driva det med mobiltelefoners nätverk, säger Birgitta Barkne Nilsson.

Drabbade kontaktas

Under tisdagseftermiddagen uppgav dock regionen att driften var tillbaka i normalläge

Patienter som drabbades av inställda besök under tisdagen kommer att kontaktas och få en ny tid inplanerad.

Under onsdagen meddelade Region Sörmland att man hittat orsaken till nätverkshaveriet. En konfiguration av systemen som innebar en sårbarhet under vissa omständigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.