Bild på Lothar Albrecht och Inger Pargelius som badar i Mälarsjukhusets bassäng.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lothar Albrecht trivs i Mälarsjukhusets varma bassäng där han får hjälp av habiliteringsassistent Inger Pargelius. I klippet berättar hon vad bassängen betyder för många patienter. Foto: SVT

Stor oro när sjukhusens bassänger i Sörmland kan försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Region Sörmland måste spara pengar och nu utreds om sjukhusens bassänger ska vara kvar. Bland de patienter som regelbundet tränar i bassängerna finns nu en utbredd oro och rädsla.

I botten på våningen på Mälarsjukhuset finns två bassänger som utnyttjas för träning av olika slag. Det kan handla om allt från barn som har svårt att röra sig eller äldre med nervsjukdomar som har fått träningen på recept.

För många har det blivit en plats som innebär en rörelsefrihet som de inte annars har.

– Vattnet är vårt verktyg och deras kroppar behöver det här, säger Inger Pargeus som har arbetat i bassängen i många år.

Bassängverksamheten utreds

Hon och många andra upplever att framtiden för bassängverksamheten är hotad. Region Sörmland dras med ett betydande underskott och behöver spara pengar. Regionen har därför valt att utreda bassängverksamheten som finns på länets tre sjukhus, Kullbergska i Katrineholm, Nyköpings lasarett och Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Utredningen ska presenteras för regionstyrelsen i mitten av juni.

Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU, har engagerat sig i frågan. Ordförande i Sörmland, Ida Carlén, berättar att många medlemmar är djupt oroade för framtiden.

– De är oroliga för att det ska tas bart och att det inte ska finnas något alternativ. Många badar varje vecka och det är en viktig del för dem, säger hon.

I klippet berättar Ida Carlén om hur betydelsefullt bad är för barn- och ungdomar som har svårt att röra sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.