Jacob Högfeldt (M), kommunalråd i Strängnäs. Foto: SVT/TT

Nya turer kring skolorna i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

Strängnäs kommun kommer inte att överklaga förvaltningsrättens beslut om att tillfälligt stoppa kommunen från att genomföra den omdiskuterade omstruktureringen av grundskolan i kommuen. Istället väljer man att upphäva det tidigare nedläggningsbeslutet och föreslå ett nytt – under en annan rubrik.

I slutet av mars beslutade förvaltningsrätten i Linköping att stoppa omstruktureringen. Det efter att förvaltningsrätten valt att utreda om allt gått lagligt till, då ett antal personer överklagat kommunens beslut som togs i slutet av februari.

”Rubriken var för otydlig”

Kommunens jurister har nu konstaterat att namnet på själva ärendet (”Långsiktig ekonomisk planering”) varit fel att använda i juridisk mening och därför gör man nu om den rubriken istället för att överklaga stoppet.

Landsbygdsskolor i Strängnäs

– Enligt den rättspraxis som finns så var rubriken inte tillräckligt tydlig och då är det inte rätt att överklaga, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).

Aldrig haft så lång rubrik

Därför gör man nu om rubriceringen på ärendet, där tanken är att det ska vara så tydligt som möjligt vad man tar beslut om. Enligt Högfeldt är den nya rubriken:

”Förslag att upphäva fullmäktiges beslut 2018-02-26 § 29 och att förskoleklasserna, grundskolorna och fritidshemmen i Fogdö skola, Länna skola, Härad skola och Tosterö skola ska upphöra, att verksamheten i Stallarholmsskolans och Karinslundsskolans årskurs 7-9 ska upphöra samt att verksamhet i förskoleklass, grundskolans årskurs 1-3 och fritidshem påbörjas vid Karinslundsskolan.”

– Det är en lång rubrik, vi har nog aldrig haft en så lång rubrik i våra ärenden, säger Högfeldt.

Det kommer att ske under ett extrainsatt kommunstyrelsemöte under torsdagen.

Börjar på nytt

I och med upphävandet av beslutet under tidigare rubrik så faller förvaltningsrättens stopp och beslutsprocessen börjar på ny kula.

Ett nytt beslut i frågan kan komma att tas under kommunfullmäktigesammanträdet den 23 april. Efter det kan i så fall arbetet med nedläggningen av landsbygdsskolorna i Strängnäs påbörjas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Landsbygdsskolor i Strängnäs

Mer i ämnet