Strängnäs saknar samordnare mot extremism

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens händelser i Paris menar nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism att det är ännu viktigare att kommunerna tar sitt ansvar. Strängnäs är fortfarande enda kommunen i länet som inte har någon handlingsplan eller utpekad samordnare i frågan.

– Vi har inte en handlingsplan i dag. Nu samordnas frågan mellan vår säkerhetschef och personal på socialkontoret, säger Jacob Högfeldt (M), kommunalråd i Strängnäs.

En av sex kommuner i landet

Så säger han alltså i dag, men redan den 9 september intervjuade SVT Nyheter Sörmland Jacob Högfeldt om att Strängnäs var en av sex kommuner i hela landet som inte hade någon samordnare i frågan. Nu, precis som i september, säger Högfeldt att både samordnare och en direkt handlingsplan är på gång.

Våldsbejakande extremism

Det har gått drygt två månader, kunde detta inte gått snabbare?

– Det kunde det säkert ha gjort, men tror att det är bättre att göra det rätt och därmed ta erfarenhet från dem som sett andra processer i andra kommuner, säger Jacob Högfeldt.

Arbetet ännu viktigare

Det är med den bakgrunden Daniel Norlander, huvudsekreterare till nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, under måndagen var inbjuden till Strängnäs.

– Det finns de kommuner som fortfarande jobbar på att ta fram en handlingsplan och en strategi. Vi vill vara med och stötta. Det är viktigt att de kommer igång och att man utser en person som ansvarar för detta, säger han.

Och efter de senaste dagarna menar han att kommunernas arbete mot våldsbejakande extremism blivit ännu viktigare.

– Det sätter ytterligare fokus och visar hur viktigt det är att vi tar ett samlat grepp för ett förebyggande arbete. Det var viktigt innan helgen och kanske ännu viktigare nu, säger Daniel Norlander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsbejakande extremism

Mer i ämnet