Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En polis genomför för en teknisk undersökning efter en skjutning i Gottsunda i somras där bland annat en 17-åring från Strängnäs var inblandad. Hör Thord Modin (S) tillsammans med polisen Fredrik Nätterlund berätta om läget i Strängnäs. Foto: Utryckning Uppsala

Strängnäsungdomar kopplas till grova brott i andra städer – nu omhändertas fler enligt LVU

Uppdaterad
Publicerad

Antalet unga i Strängnäs som omhändertas enligt LVU-lagen har ökat. Samtidigt har flera unga från kommunen den senaste tiden rekryterats som utförare av grova brott i andra städer, som Stockholm och Uppsala.

Den 25 juli inträffade en skjutning mot en folkmassa utanför en matbutik i Gottsunda i Uppsala. Två 17-åringar greps och dömdes nyligen för mordförsök och grovt vapenbrott. En av killarna är från Strängnäs och avvek från sin familjehemsplacering några dagar före skjutningen.

En kartläggning som SVT Nyheter Sörmland har gjort visar att minst en handfull ungdomar från Strängnäs utreds eller har dömts för grov brottslighet utförd i andra kommuner.

Gängkriminalitet i Strängnäs

Misstänks för mordförsök

Ett annat exempel är en numera 19-årig kille som sitter häktad efter en skjutning mot en villa i Tumba i höstas. Han är bland annat misstänkt för mordförsök. Även en 21-årig kvinna från Strängnäs sitter häktad i samma fall misstänkt för försök till mord.

Samtidigt ökar antalet unga som omhändertas enligt LVU i Strängnäs, lagen om vård av unga. Förra året handlade det som 25 ungdomar, mot 14 året före (se faktaruta).

Kriminella nätverk rekryterar unga

Thord Modin (S), ordförande för socialnämnden, säger att utvecklingen är oroande.

– Vi har exempel på 12-åringar som är involverade i brottslig verksamhet. Det är den här utvecklingen vi har fått tack vare de kriminella nätverken som rekryterar unga, säger Modin (S), som har bakgrund som chef för underrättelsetjänsten på dåvarande rikskriminalen, idag NOA.

En 18-årig kille sitter tillsammans med en 20-åring från Strängnäs häktad misstänkt för bland annat involverande av en minderårig i brottslighet i just Strängnäs. Något som ska ha skett under hösten.

”Den typen av kriminalitet vi ser nu är oroande”, säger Thord Modin (S). Foto: SVT

Polisen: Strängnäs sticker ut

Även polisen i Strängnäs ser en ökad aktivitet. Det geografiska läget, med närheten till Stockholm, kan vara en orsak till ökningen.

– Vi har en eskalering av nätverkskriminella i Strängnäs och vi ser att en rekrytering har vuxit ut från storstäderna. Här sticker Strängnäs ut den senaste tiden. Vi ser en rekrytering av ungdomar och vi arbetar tillsammans med andra kommuner i Mälardalen emot den, säger Fredrik Nätterlund, chef för områdespolisen i Strängnäs.

Antalet omhändertagna enligt lvu i strängnäs

2018: 15

2019: 9

2020: 18

2021: 14

2022: 25

2023: 19 (till och med 31 oktober)

Källa: Strängnäs kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängkriminalitet i Strängnäs

Mer i ämnet