Styrelsens ordförande, Birgitta Johansson-Hedberg, anser att Lindgrens agerande skadat bankens rykte. Foto: SVT/pressbild

Styrelsens ordförande: ”Bankens renommé har lidit skada”

Publicerad

Sörmlands sparbanks styrelse har samarbetat med polis och åklagare för att kunna väcka åtal mot den tidigare vd:n Joacim Lindgren. Det berättar ordförande Birgitta Johansson-Hedberg.

Sommaren 2016 framkom det att Sörmlands sparbanks tidigare vd Joacim Lindgren använt bankens pengar för egna nöjen. Han polisanmäldes av banken och utreddes för förskingring och grov trolöshet mot huvudman. Förundersökningen lades dock ner i början av januari förra året då åklagaren menade att det inte fanns nog med bevis, en bedömning som styrelsen inte delade.

Men under hösten 2019 återupptogs förundersökningen och nu har den lett till åtal gällande trolöshet mot huvudman.

– Styrelsen anser att Lindgren agerade i strid mot lagar och regler. Banken har samarbetat med polis och åklagare i ärendet för att få till stånd en rättslig process, säger ordförande Birgitta Johansson-Hedberg.

Ryktet påverkas

Hon anser att banken har lidit skada av Lindgrens agerande.

– Inte bara ekonomiskt utan även bankens renommé. Ryktet påverkas negativt om ledande personer missbrukar förtroendet.

Hur förhindrar man att det händer i framtiden?

– Det här hände under en annan styrelse. Vi har i uppgift att se till att ha en fungerande styrning och intern kontroll, säger Birgitta Johansson-Hedberg.

Joacim Lindgren nekar till brott och SVT Sörmland har sökt hans advokat, utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

TURERNA I SÖRMLANDS SPARBANK

Mer i ämnet