Foto: Lars Adolfsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bank-vd:n åtalas – misstänks ha gjort lyxinköp för bankens pengar

Uppdaterad
Publicerad

Sörmlands sparbanks tidigare vd Joacim Lindgren har åtalats misstänkt för trolöshet mot huvudman. Enligt åklagaren har Lindgren låtit banken betala för sin egen lyxkonsumtion.

Enligt åtalet begicks gärningarna mellan mars 2015 och april 2016. Det Lindgren misstänks för är bland annat att han låtit banken betala för dyra hotellnätter och golfutrustning. Ett exempel är en lyxbetonad uppgradering av ett hotellrum i Bryssel, som enligt åtalet kostade 32 000 kronor. Totalt handlar det om tio tillfällen och totalt 160 000 kronor.

En del i bevisningen är en rad vittnen som enligt åtalet kan styrka att resor och restaurangbesök varit privata, men som ändå debiterats banken.

Lindgren nekar till brott.

Det var anonyma uppgifter via bankens egen visselblåsarfunktion som ledde till att Joacim Lindgren polisanmäldes 2016. 2018 lades dock utredningen ned, åklagaren menade då att det inte fanns tillräckligt med bevis. Men under hösten 2019 återupptogs förundersökningen och det är den som nu har lett till åtal.

SVT har sökt Lindgrens advokat, utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

TURERNA I SÖRMLANDS SPARBANK

Mer i ämnet