Förundersökningen mot Joacim Lindgren, före detta vd för Sörmlands sparbank, har återupptagits. Foto: TT

Förundersökningen mot förre bank-vd:n på Sörmlands sparbank tas upp igen

Publicerad

Nu återupptas förundersökningen mot Sörmlands sparbanks tidigare vd Joacim Lindgren. Han anklagades för att ha rest och festat med bankens pengar. Brottsmisstankarna lades ner förra året, men nu ska en ny åklagare utreda fallet.

Det var anonyma uppgifter via bankens egen visselblåsarfunktion som ledde till att Joacim Lindgren polisanmäldes 2016. Han misstänktes sedan för grov trolöshet mot huvudman under åren 2012-2016.

Saknade bevis

– Av utredningen framgår att vd:n missbrukat sin förtroendeställning i banken genom att ha använt bankens medel för privata ändamål, sa styrelseordförande Sven-Olov Carlsson till SVT Sörmland i samband med att banken gjorde polisanmälan.

Misstankarna mot den tidigare vd:n lades ner förra året, då åklagaren menade att det utredningsmaterial som fanns inte innehöll tillräckliga bevis för att Lindgren gjort sig skyldig till brott. Men nu återupptas alltså ärendet, något som Katrineholms-Kuriren var först med att rapportera om. Banken begärde överprövning och en överåklagare fattade beslut om att förundersökningen skulle återupptas.

”Fanns inte skäl att lägga ner”

– Enligt överåklagaren fanns det inte skäl att lägga ner förundersökningen på de grunder som den tidigare åklagaren gjorde, säger åklagare Fredrik Ingblad som tagit över fallet.

Han har gett direktiv till polisen, men vill inte uttala sig mer detaljerat om vad som sker just nu. Han hoppas på att landa i ett beslut gällande hur fallet ska fortgå i slutet av året eller i början av nästa år. Ärendet rubriceras fortfarande som grov trolöshet mot huvudman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer