• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svante Mossberg, 7 år, kände röklukt och slog larm – hör honom berätta vad som hände under måndagens brand i klippet. Foto: Otilia Bogen, SVT

Svante, 7, upptäckte vindsbranden i Eskilstuna: ”Luktade bränd plast”

Uppdaterad
Publicerad

Måndagens vindsbrand på Västra Storgatan i Eskilstuna upptäcktes av ett barn. Sjuårige Svante Mossberg hade kommit hem från skolan och satt och lekte med sina pokémonkort när han upptäckte att något var fel.

– Jag kände att det luktade bränd plast, säger han.

Pokémonkorten fick vänta. Med hjälp av sina föräldrar undersökte han var lukten kom ifrån.

– Jag öppnade dörren till trapphuset och kände att det luktade bränt och var osigt, säger mamma Luna Mossberg.

Snart stod det klart att det hade börjat brinna på vinden precis ovanför familjens lägenhet.

Väntade med kläderna på

Räddningstjänsten larmades, och sedan följde en osäker väntan i lägenheten medan räddningsinsatsen påbörjades. Hur allvarlig var branden egentligen? Svante packade sina pokémonkort för säkerhets skull.

– Vi satt i hallen med kläderna på och visste inte vad som skulle hända. Sedan fick vi veta att vi skulle evakueras till en skola, säger Luna Mossberg.

Familjens katter fick vara kvar i lägenheten, enligt räddningstjänsten. Det var ingen fara för dem. Och vid 19-tiden kunde alla boende i huset komma hem igen, utom en granne vars lägenhet blivit mer skadad.

Branden var släckt och familjen Mossbergs lägenhet hade klarat sig förhållandevis bra. En svag lukt av rök, men inga brand- eller fuktskador.

Oklart hur vindsförrådet drabbats

Familjen väntar nu på att få komma upp på vinden för att se hur det gått med sakerna som fanns i vindsförrådet. Hemstickade barnkläder som funnits i familjen i generationer kan ha gått förlorade, berättar Luna Mossberg.

Svante är nöjd med att pokémonkorten var i säkerhet, men i förrådet fanns annat han saknar.

– Jag har min cykel, sparkcykel och fotboll där uppe, säger han.

Enligt Andreas Karlsson, restvärdeledare på Brandskyddsföreningen, gick släckningsarbetet bra.

– Om man ska jämföra med branden på Eskilsgatan så har det här gått betydligt bättre. Den här branden lyckades räddningstjänsten släcka i tid innan den växte och blev stor.

Delar av vinden, där boende har sina förråd, är brandskadad.

– Det är oklart hur mycket som är skadat, det får en noggrannare skadebesiktning visa, vad som är förstört och vad som går att rädda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.