Svårt att få lönsamhet i jordbruk: ”Måste betala räkningarna också”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen vill att fler ska börja jobba inom jordbruk. Men lönsamheten är ofta dålig. Martin Burkett har drivit en grönsaksodling i över tio år. Han tror det blir svårt att locka fler unga till lantbruket om inte pengarna blir större.

– Vi tjänar så lite och man måste ju betala räkningarna också, säger Martin Burkett.

Tillsammas med sin sambo driver han en ekologisk grönsaksodling utanför Gnesta. På många sätt går det bra. De har en vacker gård och deras grönsaker säljs både till privatpersoner och i butiker. Men lönsamheten är dålig.

– Så är det för alla bönder. Vi får mycket annat, frisk luft och vacker natur. Men vi tjänar så lite pengar. Vår son som jobbar på en snabbmatsrestaurang får ut mer i lön, säger Martin Burkett.

Måste ändra tänk

Han är positiv till att myndigheter vill se ökad produktion av svenska livsmedel. Men för att det ska bli möjligt tror han att människor måste ändra sitt sätt att tänka kring mat.

– Folk vill oftast ha billig mat, då blir det importerad och massproducerad. Vi producerar bättre mat, men den är dyrare, om vi ska få lönsamhet i vår produktion måste fler vara beredda att betala lite mer, säger han.

Ulf Thunell och Elin Beckman.

Enklare regler

Ulf Thunell och Elin Beckman föder upp kor på en gård utanför Nyköping. Deras utmaningar ser delvis annorlunda ut, men även de behöver konkurrera med billigare importerad mat.

– Vi kan aldrig konkurrera i pris, det vi kan konkurrera med är kvalitet, säger Ulf Thunell.

För att produktionen ska kunna öka vill båda se ett enklare regelsystem.

– Det är ofta fyrkantigt, vi är ganska hårt reglerade av både EU och kommunerna, säger Elin Beckman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.