Tillsammas med sin sambo driver han en ekologisk grönsaksodling utanför Gnesta. På många sätt går det bra. De har en vacker gård och deras grönsaker säljs både till privatpersoner och i butiker. Men lönsamheten är dålig.
– Så är det för alla bönder. Vi får mycket annat, frisk luft och vacker natur. Men vi tjänar så lite pengar. Vår son som jobbar på en snabbmatsrestaurang får ut mer i lön, säger Martin Burkett.
Måste ändra tänk
Han är positiv till att myndigheter vill se ökad produktion av svenska livsmedel. Men för att det ska bli möjligt tror han att människor måste ändra sitt sätt att tänka kring mat.
– Folk vill oftast ha billig mat, då blir det importerad och massproducerad. Vi producerar bättre mat, men den är dyrare, om vi ska få lönsamhet i vår produktion måste fler vara beredda att betala lite mer, säger han.
Enklare regler
Ulf Thunell och Elin Beckman föder upp kor på en gård utanför Nyköping. Deras utmaningar ser delvis annorlunda ut, men även de behöver konkurrera med billigare importerad mat.
– Vi kan aldrig konkurrera i pris, det vi kan konkurrera med är kvalitet, säger Ulf Thunell.
För att produktionen ska kunna öka vill båda se ett enklare regelsystem.
– Det är ofta fyrkantigt, vi är ganska hårt reglerade av både EU och kommunerna, säger Elin Beckman.