Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sally Sakroujeh berätta om hur hon kände när hon blev fast anställd och hennes resa mot ett jobb i Oxelösund. Foto: Fanny Asplund/SVT

Syriska Sally fick fast tjänst i Oxelösund: ”Jag kan andas”

Uppdaterad
Publicerad

Sally Sakroujeh arbetade som jurist i Damaskus men i dag är hon barnskötare i Oxelösund. Hon förklarar att hennes väg in på den svenska arbetsmarknaden var via en extratjänst på en daglig verksamhet för funktionsnedsatta.

– Det var det första steget in i arbetslivet. Det var första gången jag kom nära det svenska samhället, säger hon.

Arbetslösheten hos utrikesfödda i Sörmland är hög, men den har sjunkit i bland annat Oxelösunds kommun, som aktivt jobbar med att fånga in arbetslösa innan de hamnar i försörjningsstöd. Kommunen själva tror att det till viss del beror på att de använt sig av subventionerade anställningar som extratjänster, nystartjobb och introduktionsjobb.

Det är anställningar där arbetsgivaren betalar ut hela lönen men får en viss typ av ekonomisk kompensation från Arbetsförmedligen.

Vägen till ett riktigt jobb

För Sally Sakroujeh var det en sådan tjänst som fick ut henne på arbetsmarknaden. När anställningen var över fick hon sitt första riktiga jobb i Sverige – som timvikarie på samma arbetsplats.

Medan hon jobbade extra studerade hon till barnskötare och sedan drygt ett år tillbaka har hon en fast tjänst på en förskola i Oxelösund. Även om hon studerat både SFI och varit ute på praktik tycker Sally Sakroujeh att det var på arbetsplatsen som hon lärde sig svenska.

– I början pratade jag bara engelska. Men min handledare på jobbet sa till mig ”nej du ska bara prata svenska. Du behöver inte vara blyg, vi ska hjälpa dig”.

I klippet berättar Sally Sakroujeh hur det kändes att få en fast anställning och hur det var att gå från jurist till barnskötare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.