Två personer står utomhus vid bord med dahliaplantor i en skogsdunge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Systrarna Alexandra och Hille Lundberg i Eskilstuna har dille på dahlior. Tillsammans har de fler än 100 sorter av den populära växten. Och intresset har spridit sig inom familjen. Foto: Otilia Bogen, SVT

Systrarna Hille och Alexandra är galna i dahlior – odlar fler än hundra sorter

Publicerad

Intresset för dahlior har ökat lavinartat de senaste åren. I familjen Lundberg i Eskilstuna har blomman växt sig fast hos den ena familjemedlemmen efter den andra.

– Det har eskalerat, säger Alexandra Lundberg.

Tidigare var den kanske närmast förknippad med gamla tanter. Men den rikblommande knölen har gjort en stark come back. Det senaste decenniet har dahlior av alla möjliga färger och former fått vara i centrum i många trädgårdsinfluerares flöden.

Eftertraktade knölar

Sticklingar av de mest populära sorterna säljs för över tusenlappen i onlinebutiker och auktioner. Hajpen har till och med gått så långt att handlare utsatts för hot och hat i samband med försäljningspremiären i fjol.

De båda systrarna Hille och Alexandra har odlat dahlior i omkring åtta år, och i april och maj är uthus och fönsterbrädor fulla med dahliaknölar på tillväxt. Tillsammans har de fler än hundra olika sorter.

– Jag har dessutom flera stycken av några sorter så totalt sett har jag ännu fler, säger Hille Lundberg.

Köade sen augusti

Än så länge har de inte lagt några hutlösa pengar på ovanliga exemplar.

– Men man får vara ute i god tid. Jag ställde mig i kö hos en återförsäljare redan i augusti förra året för att få köpa en sort jag ville ha när den släpptes i våras, säger Alexandra Lundberg.

I klippet ovan får du höra mer om deras smittsamma dahliaintresse och se bilder från deras odlingar.

Så odlar du dahlior

Drivs vanligen upp inomhus

Dahlior köper man vanligtvis som knölar som sätts i jord inomhus under april eller maj. Knölen placeras i jord i en plastpåse eller kruka med eventuella nya skott eller resterna av fjolårets stam i höjd med jordytan. Tuberna, alltså de långsmala eller runda rötterna, ska vara under jord. Vattna sparsamt, annars riskerar knölen att ruttna.

Knölen kan också direktplanteras i kruka eller rabatt utomhus i maj eller juni, men då får den en senare blomning.

Dahlior kan också odlas från frö och utvecklar då en knöl under sommaren. Sådden måste då tidigt på våren inomhus för att plantan ska hinna blomma.

Utplantering och skötsel

Uppdrivna dahliaplantor är känsliga för frost. Utplantering sker därför när frost är över. Tillför näring då och då under sommaren.

Kan grävas upp

Dahliaknölen kan normalt inte övervintra i Sverige. Efter att höstfrosten fått plantan att vissna ner helt kan knölen sparas inomhus. Vänta gärna några dagar efter frosten så att näringen hinner gå ner i knölen. Klipp sedan ner plantan och gräv upp knölen. Låt knölen torka i rumstemperatur någon dag och förvara den sedan mörkt och svalt, till exempel i ett skafferi eller ett garage, till nästa vår.

Hille och Alexandras bästa dahliatips

  • Doppa knölen i vatten innan du sätter den i jord, så får den lagom med fukt.
  • Glöm inte märka knölen med eventuellt sortnamn så du håller reda på vilken som är vilken.
  • Dahlior behöver gott om plats i kruka eller friland för att frodas. Snåla inte med utrymmet, minst 30 liter jord per dahlia. Högväxande sorter bör bindas upp så att de inte bryts av.
  • Klipp bort överblommade blommor kontinuerligt och plocka till buketter, för då kommer det fler nya knoppar.
  • Klipp gärna av stjälkarna långt ner, det stimulerar plantan att få längre stjälkar som lämpar sig väl till buketter.
  • Stora knölar kan ofta delas inför nästa säsong så att du får fler dahlior.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.