Rickard Karlsson, projektledare på Trafikverket, om stora spårbytet mellan Eskilstuna och Flen i sommar. Foto: Philip Johnsson/SVT

Tågtrafiken stängs av i över en månad – bussersättning väntar

Uppdaterad
Publicerad

Nu på söndag stängs tågtrafiken av mellan Eskilstuna och Flen. Järnvägsarbetet kommer att påverka många pendlare under fem veckor – och innebära bussersättning med längre restider.

Att vara tågpendlare sommartid i Sörmland är inte helt problemfritt.

Förutom att tågtrafiken är avstängd sista biten in till Stockholm central, på grund av ett omfattande spårarbete, inleds nu ännu ett spårbyte.

Denna gång handlar det om sträckan mellan Eskilstuna och Flen.

Järnvägen stängs av i över en månad, mellan den 7 juli och 11 augusti.

– Det är viktigt att vi gör det här arbetet nu. Senast rälsen byttes ut var på 1980-talet. Beroende på slitage kan det sen gå 30-40 år innan vi behöver göra ett liknande omfattande arbete igen, säger Rickard Karlsson, projektledare på Trafikverket.

Längre restider och buller

Bussar ersätter SJ-tågen på sträckan, vilket innebär längre restider.

Trafikverket varnar för att järnvägsarbetet kommer att vara störande för dem som bor i närheten. Spåret kommer nämligen att bytas ut med en stor maskin och när den passerar kommer det att bullra.

– Vi försöker hålla arbetstiderna från 07 till 19 på dagarna för att minimera bullerljudet så mycket som det går. Däremot är det materialtransporter och vissa svetsarbeten som måste göras även nattetid, säger Rickard Karlsson.

Biltrafiken påverkas

Även vissa plankorsningar, där bilar korsar järnvägen, kommer att stängas av helt i perioder.

Trafikverkets hemsida står mer detaljerad information över vilka vägar det gäller och när.

Miljötänk och återvinning

Kostnaden för hela projektet ligger på drygt 367 miljoner kronor med allt material, personal och förstudier.

Nu när spårbytet drar igång är miljötänket en viktig del i arbetet.

– Vi har som internt mål att återanvända materialet så mycket som möjligt och att miminera transporter, säger Rickard Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.