En tandläkare i Sörmland drog ut fel tand och utsatte patienterna för onödiga risker, enligt Inspektionen för vård och omsorg. Bilden är en genrebild. Foto: TT

Tandläkare använde kontroversiell teknik – riskerar prövotid

Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, anser att en sörmländsk tandläkare ska få prövotid i tre år efter att ha felbehandlat åtminstone sju patienter.

Specialisttandläkaren hade varit verksam i Sörmland i drygt ett år när han anmäldes av sin arbetsgivare. Flera av hans kollegor och patienter hade då framfört klagomål om tveksamma metoder och felbehandlingar.

Ivo har nu tagit hjälp av en annan specialisttandläkare och gått igenom flera av tandläkarens patientjournaler. Myndigheten kunde konstatera att han tagit onödiga risker och använt riskabla metoder som inneburit onödigt lidande för patienterna.

Nya tänder hamnade fel

Bland annat ska mannen ha installerat tandimplantat på flera olika patienter genom att fästa dem rakt genom tandköttet utan att först vika upp tandköttet eller ta hjälp av en stödskena för att försäkra sig om att de hamnade rätt i käken. Flera av implantaten hamnade då fel. Några patienter drabbades av infektioner och fick operera bort implantaten igen.

I ett annat fall ska tandläkaren ha dragit ut tänder på fel sätt. Det blev ett hål i käkbenet från platsen där tanden suttit till bihålan som det kunde passera luft och vätska igenom. Enligt Ivo borde tandläkaren ha gjort på ett annat sätt för att förebygga att ett sådant hål bildades.

Drog ut fel tand

Vid ett tillfälle ska tandläkaren ha dragit ut fel tand så att patienten i slutändan fick dra ut två tänder istället för en. I sammanlagt sex fall saknas också tillräckliga journalanteckningar.

Ivo har nu vänt sig till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och krävt att tandläkaren ska genomgå en treårig prövotid och arbeta tillsammans med en handledare innan han får vara verksam som vanligt igen. Mannen jobbar inte längre kvar på arbetsplatsen som anmälningarna gällde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer