Foto: Pontus Stenberg

Brand i tänkt asylboende i natt

Uppdaterad
Publicerad

Vid 02.44 i natt kom larmet om en brand på tidigare förskolan Axet i Åkers styckebruk, som enligt polisen var tänkt att bli asylboende.

– Vi har upprättat en anmälan om grov skadegörelse genom brand, säger Mikael Eriksson, vakthavande befäl vid polisen i Sörmland.

Larmet kom vid 02.45 natten till långfredag. Räddningstjänsten kunde släcka elden men byggnaden är enligt polisen kraftigt skadad.

Brand på Axet i Åkers styckebruk

– Det finns misstankar om att det är anlagt.

Avvaktar med tekniker

Vid 07-tiden på fredagsmorgonen rapporterade Mikael Ericson att man har bevakning av platsen.

– Eventuellt kommer tekniker under dagen, men ofta väntar man tills det svalnar lite innan man går igenom brandplatsen.

Har ni skärpt bevakningen av andra planerade asylboenden?

– Vi har redan ökad bevakning sedan förra året på alla asylboenden. Det var ett nationellt beslut som togs i december i samband med flera bränder då, säger Mikael Ericson.

Omfattande brandskador

Michael Gregebo, insatsledare vid räddninstjänsten, berättar att de lämnade brandplatsen vid 07.30 på fredagsmorgonen. Brandskadorna är enligt Gregebo begränsade till innanför och utanför entren samt att branden även gått upp till vinden.

– Men det är omfattande rök- och sotskador i hela fastigheten.

Kommer byggnaden gå att rädda?

– Det är ju inte så mycket brandskador och vi har inte använt så mycket vatten. Men även om huset står kvar så är det ganska omfattande skador. Men förhoppningsvis är det inte totalförstört.

Vet ni något om orsaken?

– Det kan jag inte uttala mig om, det blir spekulativt. Men det ser inte ut som en naturlig brandorsak. Det är kraftiga skador där det brunnit och förloppet var snabbt, säger Michaek Gregebo.

Inga öppna hjärtan

En Åkersbo som gick förbi den eldhärjade fastigheten vid lunchtid konstaterade att branden var väntad.

– Det här handlar inte om några som har öppnat sina hjärtan i alla fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand på Axet i Åkers styckebruk

Mer i ämnet