Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Terrorforskaren Magnus Ranstorp är inte förvånad över att mannen i 50-årsåldern från Umeå tagits i förvar. Foto: TT/Victor Lundberg, Tomas Oneborg

Terrorforskaren efter kartläggningen: ”Sverige är en prioriterad måltavla”

Publicerad

Att de fyra personer som sitter häktade misstänkta för stämpling till terroristbrott ingått i slutna grupper som hyllat våldsbejakande islamism är inte något som kommer som en chock för terrorforskaren Magnus Ranstorp. Han menar att hotet mot Sverige ökat efter koranbränningarna.

– Sverige är en prioriterad måltavla, säger han.

Ranstorp pekar ut två händelser som gjort att hotet mot Sverige har ökat. Desinformationskampanjen i sociala medier om att svensk socialtjänst kidnappar muslimska barn och koranbränningarna.

– Det är mycket ilska över de här händelserna, det är rätt väntat. Men det är viktigt för allmänheten att veta att Säkerhetspolisen har kartlagt de här miljöerna och har koll, säger han.

Misstänkt förberedelse till terrorbrott

Acta Publicas nya rapport visar att utöver de fyra personerna som misstänkts för stämpling till terroristbrott har researchföretaget kunnat identifiera ytterligare sju personer som verkat i samma islamistiska miljö i Sörmland.

Hör terrorforskaren Magnus Ranstorp berätta om vilka kopplingar som finns i Sörmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt förberedelse till terrorbrott

Mer i ämnet