Joacim Lindgren som är bosatt i Portugal kommer att delta via videolänk från Portugal. Foto: TT

Tidigare bank-vd döms för bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Joacim Lindgren, tidigare vd för Sörmlands sparbank, har dömts till villkorlig dom för bedrägeri vid tre tillfällen. Nyköpings tingsrätt slår fast att han inte hade rätt att göra inköpen med bankens pengar. Han slipper dock dagsböter, eftersom rättsprocessen tagit ovanligt lång tid.

Joacim Lindgren döms bland annat för att med bankens pengar betalat för flera middagar, golfutrustning, skor, en entré till ett spa och exklusiva ljus. Även utlägg för 50 000 kronor som han gjort i samband med en golfresa i Miami har han begärt ersättning för, utan att ha rätt till det.

Frias för andra bedrägerier

Han misstänktes även för ytterligare några fall av bedrägeri som han nu har friats från. Det handlar bland annat om en hotellvistelse i Stockholm, där tingsrätten anser att han kunnat styrka att han arbetat i samband med hotellvistelsen. 

Behöver inte betala böter

Joacim Lindgren misstänktes även för trolöshet mot huvudman, men där frikänns han av tingsrätten.

Eftersom han tidigare inte är straffad tycker tingsrätten att det räcker med villkorlig dom. Och eftersom rättegångsprocessen varit ovanligt lång på grund av coronapandemin anser tingsrätten att det finns särskilda skäl för att Lindgren ska slippa betala dagsböter.

Åklagaren Fredrik Ingblad säger att han inte delar tingsrättens bedömning där Lindgren frias. Trots det tror han inte att han kommer att överklaga.

– Jag tror inte att jag kommer göra det. Framförallt för att påföljden inte skulle bli en annan och sen har det gått lång tid, säger Fredrik Ingblad.

Både lättad och besviken

Andreas Natt och Dag är Joacim Lindgrens försvarsadvokat. I ett mejl till SVT Nyheter Sörmland skriver han att hans klient är glad och lättad över att tingsrätten frikänt honom från misstankarna om trolöshet mot huvudman, men samtidigt besviken över att domstolen bedömt att han gjort sig skyldig till bedrägeri i tre fall.

– Vi behöver nu tid att närmare analysera domen och kommer därefter ta ställning till om vi ska överklaga eller ej, skriver Andreas Natt och Dag i mejlet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.