Här bryter sig ”tomten” in på byggarbetsplatsen

Publicerad

Tre gärningsmän tog sig i skydd av mörkret in på en byggarbetsplats utanför Eskilstuna och stal verktyg. En av tjuvarna bar tomtemask, och nu har ”tomten” dömts till fyra månaders fängelse.

Natten till den 5 december 2018 tar sig tre maskerade män in på byggarbetsplatsen genom att skruva bort ett staket. En av männen, iklädd en tomtemask, ses såga upp en container innan trion blir avbruten av en polisbil som kör förbi. Händelsen fångas på övervakningsfilm och en bit från platsen hittas tomtemasken i en svart sopsäck.

Ungefär två dygn senare utsätts samma byggarbetsplats ännu en gång. Också nu fångas tre gärningsmän på film när de försöker ta sig in i en container. När en väktare kommer till platsen avbryts försöket, men männen återvänder senare samma natt. Den här gången lyckas de få hål på containern, och de får med sig flera verktyg från platsen.

Dna-fynd

Den upphittade tomtemasken visar sig innehålla dna från minst två personer, varav det ena tillhör en man i 20-årsåldern.

– Dna-fyndet gjorde att mannen kunde identifieras och när han senare greps i samband med ett butiksinbrott i Jönköping så kunde han även bindas till det här brottet, säger åklagare Thomas Bergström.

Företaget kräver skadestånd

Själv nekar mannen till brott, men tingsrätten anser det bevisat att han var en av gärningsmännen vid båda inbrotten. Vid det andra inbrottet bar mannen ingen tomtemask, men utifrån annan klädsel, rörelsemönster och kroppsstorlek bedömer rätten att det är samme person. Han döms till fyra månaders fängelse.

Det utsatta företaget Tuna förvaltning och entreprenad AB yrkade ersättning för de stulna verktygen och för skador på containrar. Mannen döms därför också att betala ett skadestånd till företaget på totalt drygt 75 900 kronor.

– Det är skönt att någon lagförs och att det blir en påföljd. Vi har mycket stora problem med det här hela tiden, säger företagets vd Jonas Lundin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer