Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tobakshandlaren Nzar Fatah i samtal med kommunens kontrollant. Foto: SVT

Tobakshandlare sätts på prov vid kontrollköp

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har ett 40-tal små och större butiker i Nyköping fått besök av unga kontrollköpare. De är utskickade på uppdrag av kommunen som vill öppna för dialog om mer noggrann legitimationskontroll.

Rundorna med kontrollköp görs ungefär en gång om året. Av 44 kontrollerade butiker hösten 2020 så var det 29 procent av dem som sålde tobak till den unga kontrollköparen utan att be om legitimation. Det är en förbättring jämfört med 2019.

– Men det är inte tillräckligt bra. Vi har en nollvision med det här, säger Feras Al-Baz, tobakshandläggare på Nyköpings kommun.

Enligt Feras Al-Baz så klarade sig allla mindre butiker i kontrollen medan det är de större livsmedelsbutikerna som ofta brister.

– Kontrollköp är ganska svårt att få till då det inte är så lätt att få tag på ungdomar som vill ställa upp. Men vi ska fortsätta med det här, säger Feras Al-Baz.

I videoklippet ovan berättar kioskägaren Nzar om vikten av att legitimationskontroll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer