Trafikverket ska inventera besvärliga trafikstråk för grodor. Foto: SVT

Så ska Mälardalens grodor räddas från trafiken

Publicerad

Trafikverket startar en inventering av grodor i delar av östra Sverige för att bättre kunna skydda djuren. Myndigheten vill nu ha tips från allmänheten på vägsträckor där många grodor blir överkörda.

Hård trafik och ett allt tätare vägnät är ett stort hot mot groddjur. Trafikverket, som ansvarar för att göra vägarna säkrare även för djuren, gör nu en satsning för att färre grodor ska dö på vägarna.

Myndigheten startar en inventering av vilka vägsträckor i delar av östra Sverige som är mest riskfyllda för grodorna.

– Vi vill få en bättre bild av hur stor påverkan infrastrukturen har på grodorna, säger David Brobäck, miljöspecialist på Trafikverket.

Söker sig till vatten för att leka

Grodorna kan leva särskilt farligt när de förflyttar sig mellan sina övervintrings- och lekplatser.

– De har ju en plats, en håla någonstans där de övervintrar. Men på våren ska de ta sig till någon damm eller liknande för att leka. Och då kan det ju vara så att vi har byggt en väg mellan de här två miljöerna, förklarar David Brobäck.

När verket samlat in kunskap om vilka platser som är särskilt problematiska ska man prioritera var det behövs åtgärder. Det kan handla om att skapa tunnlar under vägarna där grodorna kan passera, och barriärer som hindrar grodorna från att ta sig upp på vägen.

Värdesätter tips om farliga stråk

Under hela 2018 kommer inventeringen att pågå. I det arbetet vill myndigheten också ha allmänhetens hjälp med tips via hemsidan.

– Vi har fått in 70-80 tips redan, så det verkar gå jättebra. Men vi hoppas ju på mer. Det är otroligt värdefullt att få in tips från allmänheten när det handlar om en så stor geografisk yta, säger David Brobäck.

Inventeringen omfattar Stockholms, Gotlands, Uppsala, Västmanlands, Örebro, Sörmlands och Östergötlands län. 

Groddjur

I Sverige finns 13 arter av groddjur. Åtta är grodor, tre är paddor och två är salamandrar.

Alla svenska groddjur är fridlysta. Fem arter är rödlistade och fyra av dessa är hotade.

Källa: SLU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.