Trodde han skulle på dejt – utsattes för människorov och rån

Uppdaterad
Publicerad

En man trodde att han skulle på dejt hemma hos en kvinna i Flens kommun. I stället blev han bunden, misshandlad och rånad. Nu har tre personer åtalats misstänkta för människorov och rån.

Natten till 20 maj i år misstänks en man ha blivit utsatt för människorov och rån. Enligt det åtal som nu lämnats in mot en kvinna och två män, samtliga i 25-årsåldern, lurades offret till kvinnans bostad i tron att han hade en dejt.

Våld och hot

Istället blev han nertryckt på golvet, misshandlad och bunden med buntband och ett skärp. Han ska sedan ha tvingats lämna ifrån sig bank-id, mobiltelefon, bankkort, nycklar och id-kort.

Enligt åtalet ska gärningsmännen ha lyckats med det här genom att bland annat bränna och misshandla mannen. De ska också ha hotat att skada offrets barn.

Har erkänt viss inblandning

Gärningsmännen ska ha använt rångodset på så sätt att det uppstått en ekonomisk skada för offret om åtminstone 800 000 kronor.

Från början var fler än de nu tre personerna misstänkta för inblandning i händelsen. Men åklagare Lukas Tigerstrand har nu avskrivit de misstankarna.

Enligt honom har kvinnan medgivit viss inblandning i händelsen.

– Hon vidgår att hon varit på brottsplatsen men menar att hon inte hade uppsåt att vara med om människorovet, säger Tigerstrand.

De två männen har enligt åklagaren erkänt att de hanterat gods från brottet, men inte att de var närvarande under själva händelsen.

Buntband med dna-spår

– Det finns viss teknisk bevisning i form av kommunikation mellan en av de åtalade männen och kvinnan där det framgår att man planerat gärningen. Efter händelsen har de också diskuterat att det gick bra, säger Lukas Tigerstrand.

Enligt honom har polisen också hittat buntband i kvinnans bostad med dna-spår från offret, kvinnan och en av de misstänkta männen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.