Foto: SVT arkiv

Trots flera nystartade företag lades startaeget-projektet ned

Uppdaterad
Publicerad

Trots 8 nystartade företag och totalt 22 anställda la kommunen ner projektet där arbetslösa, de flesta med invandrarbakgrund varav många somalier, skulle komma ur arbetslösheten och bli småföretagare.

Att somalier står långt ifrån arbetsmarknaden, det konstaterade den statliga utredningen ”Somalier på arbetsmarknaden – har Sverige något att lära” redan för flera år sen, men utredningen såg även möjligheter. 

Lärdomar från USA

Somalier i Sörmland

En sådan möjllighet var att göra som i Minneapolis i USA där arbetslösheten bland somalier var så låg som 8 procent jämfört med Eskilstunas runt 80 procent 2010.

Därför åkte en delegation från Eskilstuna till USA, och det man tog med sig hem var projektet Midtown Global Market, en multietnisk marknadsplats där många med invandrarbakgrund snabbt och enkelt kom igång med affärsverksamheter.

– Somalier är ett handelsfolk, så ett sådant projekt kunde leda till flera småbutiker, berättar projektledaren i Eskilstuna Johanna Bandmann.

Bazar Business School startades

I Eskilstuna döptes projektet till Bazar Business School och 69 personer, de flesta med invandrarbakgrund varav många var från Somalia, utbildades i hur man startar eget och driver företag.

– Vi såg goda anledningar att starta, det fanns en stor efterfrågan på en multietnisk marknadsplats och entreprenörer fanns, säger Johanna Bandmann.

8 företag med 22 anställda

Totalt blev det 8 företag med 22 anställda. Men trots det blev det varken någon marknadsplats, bazar eller lokal i Eskilstuna. För när kommunen 2015 skulle fatta beslut om lokal fanns inga pengar till det.

– Lokalen var den stora utmaningen, det fanns många krav kring livsmedelshantering och det krävdes en investering på runt 10 miljoner kronor. Frågan var vem som skulle betala, och då kommunen hade många utmaningar beslutade man då att inte gå vidare med projektet, berättar Johanna Bandmann.

”Finns anledning att titta på idén igen”

Hon skrev i beslutsunderlaget till kommunen att hon tyckte att man borde vara med och bidra till en uppstart av marknadsplatsen som en effektiv och lönsam arbetsmarknadsinsats och för integration och mångfald. Så blev det alltså inte, men enligt henne är det inte försent.

–  Jag tycker att det finns anledning att titta på idén igen då vi står inför utmaningar när det gäller social och ekonomisk integration med vår växande kommun, säger Johanna Bandmann, projektledare i nedlagda projektet Bazar Business School i Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Somalier i Sörmland

Mer i ämnet