Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkar de extra miljonerna personalen i regionen? Hör Christoffer Öqvist (M) berätta i klippet. Foto: SVT

Trots nya miljoner till Region Sörmland – massvarslet ligger kvar

Uppdaterad
Publicerad

Staten skjuter till sex miljarder extra till de svenska regionerna. I Sörmland välkomnas beskedet – men pengarna är inte tillräckligt för att regionen ska häva varslet.

Under en pressträff på måndagen presenterade regeringspartierna och Sverigedemokraterna det nya statsbidraget till regionerna. Totalt handlar det om sex miljarder kronor till regionerna.

På flera håll i Sverige har regioner lagt omfattande varsel för att rädda sin ekonomi. Under pressträffen var budskapet tydligt: Pengarna förväntas gå till att freda personal från uppsägningar. Statsbidraget är dock generellt och regionerna bestämmer själva hur det ska användas.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Räknar med 180 miljoner

Än finns det inte konkreta siffror för hur mycket pengar som går till respektive region. Men utifrån beräkningsmodellen räknar Region Sörmland med omkring 180 miljoner. Bidraget välkomnas, men fördelningen borde se annorlunda ut, menar regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M).

– Jag hade gärna sett att man hade kunnat använda sig av en annan beräkningsmodell där man utgår mer från vårdtyngd och de demografiska förutsättningarna, säger han.

Han menar att de extra miljonerna inte kommer att räcka för att rädda den ekonomiska krisen i regionen. Hur påverkar pengarna massvarslet på 700 anställda? Hör Christoffer Öqvist berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Region Sörmland

Mer i ämnet