Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunalrådet Urbans Granström (S) förklarar varför Nyköpings kommun finns kvar som delägare till Skavsta flygplats. Foto: SVT

Trots stora passagerartappet – Nyköpings kommun tror på Skavsta

Uppdaterad
Publicerad

Pandemin i kombination med Ryanairs avhopp har gjort Skavsta till en relativt liten flygplats, räknat i antal passagerare per år. Men Nyköpings kommun tror på den nya majoritetsägaren och har valt att stanna kvar som delägare.

Enligt siffror från Skavsta flygplats så var det totala antalet resande från flygplatsen närmare 2,3 miljoner år 2019. Sedan slog pandemin till och – i samma veva – Ryanairs beslut att inte längre ha Skavsta som bas i Sverige. Det gav ett tapp ned till 573 229 resenärer 2020 och sedan 613 030 passagerare under fjolåret.

Siffrorna som visar Skavstas stora tapp av passagerare. Foto: SVT

Trots en oviss framtid för flygbranschen, som ännu inte återhämtat sig efter coronapandemin, så har Nyköpings kommun inga planer på att sälja sin 9,9 procent stora andel i ägandet av Skavsta.

I videoklippet ovanför förklarar kommunstyrelsens ordförande Urbans Granström (S) varför Nyköpings kommun finns kvar som delägare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.