Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dieter Sand, vd för nya huvudägaren Arlandastad, berättar om arbetet med att få nya flygdestinationer till Skavsta flygplats. Foto: SVT

Miljonerna som ska utveckla Skavsta – nu rustas flygplatsen upp

Uppdaterad
Publicerad

Ett intensivt arbete med att lära känna hela potentialen för området på och runt Skavsta flygplats. Så beskriver Arlandastad groups vd Dieter Sand den första tiden som majoritetsägare. Samtidigt gläntar han på dörren till framtiden.

Den 30 oktober är det ett år sedan det sista Ryanair-planet lyfte från Skavsta flygplats. I maj tillträdde de nya majoritetsägarna Arlandastad group – med målet att förädla vad man då sade är ”en oslipad diamant”.

Stort banklån

Arbetet består i dagsläget dels av upprustning, som att byta ut trasiga flaggor och fräscha upp eftersatta ytskikt, och dels med strategisk planering för flygplatsens framtid. För några veckor sedan beviljades Arlandastad ett lån på 75 miljoner kronor från Sörmlands sparbank.

Pengar som ska användas i detta första skede – exakt hur vill Dieter Sand inte avslöja.

– Men det är otroligt roligt att få en lokal bank att jobba med, säger han.

Endast ett bolag kvar

Skavsta har tappat stora passagerarmängder de senaste åren. I dagsläget flyger enbart Wizz air kommersiellt från Skavsta flygplats. Det sker till 14 destinationer i östra Europa och i oktober öppnas ytterligare en linje – till Sofia i Bulgarien. 

I klippet ovan berättar Dieter Sand om arbetet med att få fler flyglinjer till Skavsta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.