Grundvattenskyddet vid Hyndevad kan bli större och få nya regler. Åsa Dalhielm, planeringschef för VA på Eskilstuna Energi och miljö berättar vad det innebär för förändringar. Foto: SVT

Tusen fastighetsägare i Eskilstuna berörs av nytt vattenskydd

Publicerad

Det befintliga grundvattenskyddsområdet vid Hyndevad utanför Eskilstuna står inför förändring. Enligt ett förslag ska det både bli större geografiskt och få uppdaterade regler. Nu kommer omkring tusen fastighetsägare få information hemskickad och få chansen att tycka till.

Till det nya området hör bland annat ett stort antal fastigheter i Borsökna. Men även de som sedan tidigare har ingått i skyddsområdet kan beröras eftersom reglerna för vad som är tillåtet och inte ska uppdateras.

– Det blir vissa förändringar, men framför allt förtydliganden, säger Åsa Dalhielm, planeringschef för VA på Eskilstuna energi och miljö.

Tusen informeras

De omkring tusen fastighetsägare och företagare som berörs av det nya förslaget kommer få chansen att tycka till och även ansöka om ekonomisk ersättning.

Vad ska man göra när man får det här brevet?

– Då kan man titta igenom det här förslaget utifrån vad man har för intressen i vattenskyddsområdet och se om man har några synpunkter. Men har man inga synpunkter eller yrkanden måste man inte göra något, säger Anna Calo, projektledare.

Se vilka förändringar som ett nytt grundvattenskydd skulle innebära i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.