Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lubna berätta varför hon har problem med sömnen i klippet ovan. Foto: Aymen Mussa/SVT, SVT

Två av tre kvinnor har sömnproblem varje månad – Studenten Lubna, 21: ”Nästan somnat på föreläsningar”

Publicerad

Två av tre unga kvinnor har haft återkommande problem med sömnen minst varje månad senaste året i hela landet, det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Apoteket Hjärtat.

För 21-åriga studenten Lubna är det mobilen och sociala medier som är sömntjuven.

MDU-studenten Lubna Al Mandlawi som pluggar till socionom säger att hon har flera vänner som också sover dåligt. Hon tror att det är behovet av att ständigt vara uppkopplad som är det största problemet.

– Folk behöver vara stimulerade hela tiden, säger hon.

Den dåliga sömnen har även påverkat plugget.

– Flera gånger har jag hållit på att somnat under föreläsningar för att jag inte haft en bra sömn.

Vanligare bland kvinnor och äldre

Enligt Folkhälsomyndigheten har drygt 40 procent av Sveriges befolkning svårt att sova och sömnproblemen är vanligare bland kvinnor och bland äldre.

Sifo-undersökningen från Apoteket Hjärtat visar att två av tre unga kvinnor i åldern 18–29 år har haft sömnproblem minst en gång varje månad under det senaste året.

Ett annat problem som undersökningen visar är att många unga kvinnor inte vet vad de kan göra för att minska sina sömnproblem.

– Jag blir jättetrött om dagarna, säger studenten Awin Sadik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skriv ner dina tankar på en lapp” – följ psykolog Camilla Hakelinds tips om du behöver hjälp med sömnen. Foto: Mira Myllyniemi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.