Mannen blev rånad, slagen och hotad vid händelsen, som pågick i nio timmar. Foto: Polisens förundersökning

Två Eskilstunabor döms för människorov

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män, varav två hemmahörande i Eskilstuna och två i Umeå, döms till fängelsestraff respektive sluten ungdomsvård för ett människorov i augusti. Männen döms även till att betala skadestånd.

– Det är en hänsynslös gärning, säger åklagaren Lisa Dos Santos.

Med våld och knivhot tvingade de fyra männen in en annan man i en bil i Hammarbyhöjden i Stockholm och förde bort honom till Eskilstuna i början av augusti. Enligt domen blev mannen rånad, slagen och hotad. I förhör har det framkommit att de fyra männen varit helt okända för honom sedan tidigare.

– Målsägande var märkbart påverkad av händelsen, det märktes under huvudförhandlingen, säger Lisa Dos Santos.

Höll man fången i bil

Mannen blev också under hot tvingad att ta ut pengar från en bankomat och ska under bilfärden ha gått in på flera banker för att ta ut pengar från sitt bankkonto. Bilfärden avslutades i Eskilstuna efter att allmänheten larmat polisen, enligt domen pågick gärningen i cirka nio timmar.

– Målsägande har varit totalt utsatt, han var maktlös inför de här fyra personerna, säger Lisa Dos Santos.

”Nöjd med domen”

Tre av de åtalade döms till fängelse.

– Jag är nöjd att det blev en dom, men jag hade gärna sett att brottet hade dömts utifrån normalgraden. Nu blev det dömt som ”mindre grovt brott”, vilket gör att jag kan komma att överklaga domen.

En man döms till fängelse i tre år och fyra månader, två andra döms till fängelse i två år och åtta månader respektive två år. En av männen var 16 år när brottet skedde och han döms till sluten ungdomsvård i åtta månader.

De fyra männen döms även betala ett skadestånd på drygt 50 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.