I somras inträffade en skottlossning på en innergård i stadsdelen Mariehem i Umeå. Nu misstänker polisen fyra personer i samband med händelsen. Foto: SVT

Häktade för människorov misstänks också för skottlossning i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

En Umeåbo som nyligen efterlystes och nu sitter häktad för ett människorov i Stockholm är tillsammans med tre andra män även misstänkt för en skottlossning på en innergård på Mariehem i somras.

Det var på eftermiddagen 1 juli som polis larmades till stadsdelen Mariehem i Umeå efter en misstänkt skottlossning. Polisen säkrade fynd för teknisk bevisning som styrkte att en skottlossning ägt rum och hade misstankar mot en person. Denne frihetsberövades emellertid aldrig.

En dryg månad senare, natten mot 10 augusti, tvingades en man in i en bil av fyra andra män på Hammarbyhöjden i Stockholm. Därefter följde en färd söderut mot Eskilstuna under vilken mannen pressades på pengar av sina förövare.

I samband med att polisen uppmärksammade bilen flydde tre av männen, däribland en 20-årig Umeåbo, medan föraren, en 19-årig Umeåbo, greps direkt på platsen. 20-åringen höll sig på fri fot fram till 13 september när polisen meddelade att även han gripits, efter att de tidigare under veckan gått ut med en efterlysning.

”Misstänker en koppling”

De fyra männen sitter nu häktade i Stockholm misstänkta för människorov, och nu kopplar polisen även ihop dem med skottlossningen på Mariehem, då en av männen bor i området.

– Vi misstänker en koppling. Inom de kommande veckorna ska polis från grova brott i Umeå åka ner för att höra männen och delge dem misstanke även för detta brott, säger Andreas Nyberg, kammaråklagare.

Att polisen är öppna med att männen ska delges misstanke beror på att de redan är häktade och därför inte riskerar att kommunicera med varandra eller andra på ett sätt som kan skada utredningen.

Hur bedömer du utredningsläget?

– Jag bedömer det som bra. Nu är nästa steg att de ska delges misstanke och höras och efter det får vi ta beslut om förundersökningen ska gå vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.