Här grips de misstänkta av tullpersonal inne på en matbutik i Katrineholm. Foto: Butikens övervakningskamera

Två män från Katrineholm åtalas för grov narkotikasmuggling

Uppdaterad
Publicerad

Två män från Katrineholm samt en man från Ängelholm åtalas i dag vid Nyköpings tingsrätt misstänkta för grov narkotikasmuggling. Enligt åklagaren har männen smugglat amfetamin, cannabis och stora mängder av det narkotikaklassade preparatet pregabalin.

– Det finns en stark efterfrågan på den här typen av narkotikaklassade preparat som är lugnande och smärtstillande. Pregabalin är starkt beroendeframkallande och farligt att överdosera, säger Lina Andersson, chef för tullkriminalen i Stockholm i ett pressmeddelande.

Tullen bytte ut innehåll

Tullen kom smugglingen på spåren genom ett beslag hos ett fraktföretag i Västerås i somras. Då hittades 25 kilo pregabalin. Innehållet beslagtogs och byttes ut.

Därefter övervakade tullen när paketet anlände till Katrineholm, och såg hur två män försökte skicka det vidare till en person i Ängelholm utan att lyckas. I stället greps männen av tullens spanare.

Fynd vid husrannsakan

Senare gjordes en husrannsakan i Ängelholm där tullen bland annat hittade amfetamin, cannabis, pregabalin och andra illegala preparat.

Nu väntar rättegång för de två männen från Katrineholm, samt en man och en kvinna från Ängelholm. Katrineholmarna åtalas för grov narkotikasmuggling, försök till grovt narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Den ena av dem åtalas även för ringa vapenbrott.

Mannen från Ängelholm åtalas för grov narkotikasmuggling, grovt narkotikabrott, försök till grovt narkotikabrott och dopningsbrott. Kvinnan åtalas för grovt narkotikabrott.

Nekar till brott

En av det två misstänkta männen från Katrineholm meddelar via sin advokat att han nekar till alla brottsanklagelser.

SVT söker den andra mannens advokat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.