Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Taisiia Fedorishcheva från staden Charkiv är en av dem som får fortsätta med sin dans. Hör henne berätta om första lektionen i Strängnäs. Foto: SVT

Här får ukrainska flyktingar dansa balett gratis i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

När balettskolechefen i Strängnäs fick höra att ukrainska barn var på väg till kommunen beslutade han sig för att erbjuda de som dansat i hemlandet gratis undervisning.

Det var genom en rysk elev på balettskolan som dansskolechefen André Ekelberg kom i kontakt med ukrainska flyktingar på Mälarblick i Strängnäs. Nu erbjuder han barn, unga och vuxna som är intresserade att dansa på hans skola upp till två gånger i veckan.

– Dans har ingen åldersbarriär så tycker man om att dansa så tar jag emot de som vill och har lust. Det är bara det det handlar om, säger han.

Sörmland och kriget i Ukraina

Dansskolan har förlängt terminen till sommarlovets start och kommer att fortsätta ta emot ukrainska flyktingar även i höst.

”Min humanitära insats”

– Jag hoppas att även andra vill följa mitt exempel och hjälpa till på vilket sätt man än kan. Det är min humanitära insats och mitt hjärta som säger att jag ska göra det här, säger André Ekelberg.

Följ med på en lektion och hör hur Taisiia Fedorishcheva från Charkiv känner sig efter första lektionen i  Sverige i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet