Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Framkallar en rädsla hos människor.” Hör varför underrättelsechefen inte tycker att skyddsvästen räddar liv. Foto: TT/SVT

Underrättelsechefen vill se förbud mot skyddsvästar: ”Fler blir skjutna i huvudet”

Publicerad

För ett par år sedan lyftes debatten om förbjuda försäljning av skyddsvästar till privatpersoner. Efter det dog den ut. Men enligt Skånepolisen är frågan nu mer mer aktuell än någonsin – i hela landet.

– Skyddsvästar hör inte hemma i ett svenskt samhälle, säger underrättelsechefen Patrik Andersson.

I Eskilstuna bär allt fler unga under 15 år skyddsväst. Enligt Patrik Andersson, underrättelsechef i polisregion Syd, ökar skyddsvästen benägenheten att utöva våld.

– Tar man på sig en skyddsväst har man också ett större våldskapital, säger han.

Debatt som senare dog ut

Tillsammans med två kollegor skrev Patrik Andersson en debattartikel om ämnet i Dagens Nyheter 2019. Skyddsväst-frågan blev då medialt uppmärksammad – men efter det dog debatten ut.

För underrättelsechefen är frågan fortsatt lika viktigt och han tycker fortfarande att försäljningen av skyddsvästar till privatpersoner borde förbjudas. Det för att förhindra gängkriminella från att köpa dem.

– Definitivt och det går också helt i linje med de politiska budskapen från den sittande regeringen; att det ska vara krångligt att vara gängkriminell.

Finns mer akuta åtgärder

Polischefen i Sörmland, Mattias Forssten, ser inte att ett förbud mot skyddsvästar är en åtgärd att prioritera i nuläget.

– Spontant tycker jag att det finns mer akuta åtgärder att vidta just nu än att förbjuda skyddsvästar gällande skjutvapenvåldet.

Patrik Andersson ser förbudet som en enkel men viktig åtgärd.

Jag menar inte att det ska vara befäst med fängelsestraff eller liknande, utan det kanske är ett enklare bötesbrott. Men framför allt ger det polisen möjlighet att beslagta skyddsvästar, säger han.

SVT har upprepade gånger sökt justitieministern för en kommentar genom hans pressekreterare men utan resultat.

Hör underrättelsechefen om varför skyddsvästen inte räddar liv i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.