Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gymmet eller krogen en fredagskväll? Hör Natanael Englamo, Neo Säll och andra ungdomar på gymmet om varför de väljer träning framför alkohol. Foto: SVT

Unga väljer bort krogen – går till gymmet i stället: ”Hellre ett benpass en fredagskväll”

Uppdaterad
Publicerad

Andelen unga som dricker alkohol minskar. Samtidigt är det fler som tränar regelbundet. Det enligt Region Sörmlands undersökning Liv och hälsa ung.

– Är man intresserad av träning så skiftar fokuset bort från alkoholen och sånt som är dåligt för hälsan, säger Natanael Englamo, 19 år.

På gymmet är det många unga och de flesta tränar parvis eller i mindre grupper. Samtidigt som de lyfter vikter är det också tid för samtal.

– När du tränar på gym väljer du själv när du vill träna och de unga väljer bort de ledarledda gruppträningar. De vill kunna hänga med kompisarna och sedan köra sin styrketräning, säger verksamhetschefen Petra Lundgren på Friskis och svettis i Eskilstuna.

Träning och hälsa

I Sörmland har drickandet minskat i alla tillfrågade åldersgrupper – i årskurs 7 och 9 samt tvåan på gymnasiet – mellan 2020 och 2023. Även nationella undersökningar från CAN visar att alkoholkonsumtionen är betydligt lägre nu än för 20 år sedan.

Samtidigt är det fler som uppger att de tränar tre gånger i veckan eller oftare, i den sörmländska undersökningen.

Tränar gärna tillsammans

19-åriga Hanna Svensson brukar träna tillsammans med sin kompis Lovisa Christensson och bägge känner att de får ut mer av träningen om man är tillsammans.

– Man pushar varandra att ta tyngre vikter och kan hjälpa till med teknik, säger Lovisa.

– Jag mår bättre fysiskt och psykiskt av träningen, säger Hanna.

Att unga i större grad väljer träningen kan ha att göra med en ökad medvetenhet om den egna hälsan, menar Petra Lundgren.

– Träningen är en viktig komponent vilket blev tydligt med pandemin. Man behöver vara stark för att klara en sjukdom, eller livet i stort.

Allt fler unga på gymmet

På Friskis i Eskilstuna har andelen unga som tränar ökat de senaste åren. Vid årsslutet 2022 fanns det ungefär 1 200 medlemmar i åldrarna upp till 19 år. Motsvarande siffra 2023 var 1 500. För att hjälpa nya yngre gymmare tillrätta finns det 14 utbildade tonårsinspiratörer.

– Jag kände att det fanns en möjlighet för mig att lära mig mer och ett steg närmare om man skulle vilja utbilda sig till PT i framtiden, säger Neo Säll, 19.

”Benpass i stället för krogen”. Hör några unga som gärna väljer träningen före krogen i videoklippet ovanför.

Ungas minskade drickande

• 2020 var det 70 procent av gymnasieeleverna i årskurs 2 i Sörmland som uppgav att de druckit alkohol någon gång det senaste året.

• 2023 hade siffran sjunkit till 63 procent.

• Störst har minskningen varit bland killarna.

• Motsvarande trend finns även på högstadiet.

• Andelen som uppger att de tränar flera gånger i veckan ökat från 42 till 44 procent i årskurs 2.

Källa: Liv hälsa Sörmland ung

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träning och hälsa

Mer i ämnet