Ungdomens hus ska skapas centralt i Nyköping. Foto: SVT

Ungdomar i Nyköping ska få stöd lättare

Publicerad

Alla insatser för unga mellan 18-25 år ska samlas på ett och samma ställe i Nyköping, när Ungdomens hus skapas.

En förstudie har gjorts, där man sett att olika vård- och stödinsatser bör samlas på en plats, oavsett om det handlar om psykologiska, medicinska, sociala eller pedagogiska insatser.

Tanken är att Ungdomens hus bland annat ska innefatta ungdomsmottagning, elevcentral, elevhälsa, representanter från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och barn- och ungdomspsykiatrin.

Låga trösklar för stöd

– Vi vill lokalisera allt stöd för ungdomar så att trösklarna för att få stöd ska vara låga, säger Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande i Nyköping.

Planen är att huset ska ligga på en central plats i Nyköping. Kommunen kommer inte att tillsätta några extra resurser för projektet.

Ska leta lokaler

– Det handlar väldigt mycket om att vi ska utnyttja de resurser vi har effektivt. Vi är många parter som är ansvariga och hjälps åt.

Förslaget ska upp på kommunstyrelsens möte på måndag. Godkänns förslaget om att skapa Ungdomens hus kommer kommunen att gå vidare med att leta efter lokaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.