Tre elever från Rinmangymnasiet planterar tillsammans med en boende från Tunagårdens äldreboende. Foto: SVT/Peter Widén

Möten mellan generationer ska få unga att jobba inom vården

Uppdaterad
Publicerad

Under vårterminen har ungdomar från Rinmangymnasiet besökt Tunagårdens äldreboende, ett projekt som uppskattas av både eleverna och de äldre.

Gymnasieelver från Rinmangymnasiet i Eskilstuna har sedan slutet av januari knutit kontakt med boende på Tunagårdens äldreboende. Genom ett projekt träffas de för att umgås i form av olika aktiviteter.  

– Vi har spelat bingo bland annat. Och förra gången hade de sina datorer med sig; men då funkade inte tekniken, så det gick inte så bra, säger Ruth Andersson som bor på äldreboendet med ett skratt och fortsätter. 

– Men i dag håller vi på med plantering. 

Planteringen går bättre än tekniken? 

– Jag hoppas det, haha.

Ett smakprov på vårdyrket

Projektet ska få ungdomarna att vilja jobba inom vården.

– Meningen med projektet är att de äldre och våra ungdomar ska få träffa varandra i vardagliga möten och kommunicera med varandra. Förhoppningsvis ska det leda till att de vill jobba inom vården, säger Pernilla Lerkeus, lärare vid Rinmangymnasiet. 

Och de lär sig mycket av varandra. 

– Vi lär oss hur det var när de var unga och vi kan lära dem hur det är att vara ung i dagens samhälle, säger eleven Elin Liber. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.