Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Krögaren Göran Pettersson om polisens farhågor när det gäller de nya öppettiderna. Foto: SVT

Nu får uteserveringarna i Eskilstuna ha öppet en timme längre på natten

Uppdaterad
Publicerad

Nu har serveringstillstånden förlängts från ett till två på natten på uteserveringarna i centrala Eskilstuna. Något som välkomnas av krögaren Göran Pettersson som sett en obalans i tillstånden sedan tidigare.

– De som har fått tillstånd från 2019 och framåt har fått ha öppet till 01, medan alla gamla tillstånd gäller till 02. Nu har vi äntligen fått till en rättelse, säger han.

Enligt de nya riktlinjerna förlängs även serveringstiden inomhus på krogar från klockan 02.00 till 03.00 – men bara utanför tätbebyggt område. Vill man sitta längre på krogen inne i centrala delarna får man vänta till årsskiftet. Då kommer de nya tiderna att börja gälla under en provperiod på ett år.

– Det är positivt – ska vi vara en universitetsstad måste vi kunna pröva på längre öppettider, säger Göran Pettersson.

Krögaren kritiserar fördröjning

Samtidigt är han kritisk till att man inte gör alla förändringar på en gång.

– Varför ska man dra det här i långbänk och inte utöka serveringstillstånden även inomhus på krogar i centrala Eskilstuna till 03 redan nu, frågar han sig.

Orsaken till de olika tidpunkterna är att det är två olika ärenden, menar Maria Hansson, enhetschef för alkohol- och tobaksenheten i Eskilstuna.

– Först rättas en konkurrenssituation till när det gäller uteserveringarna. Sedan börjar en prövoperiod på ett år vid årsskiftet då vi provar att ha serveringstillstånd till 03 på inomhuskrogarna centralt, säger hon.

Polisen ifrågasätter beslutet

Nykterhetsorganisationer har tidigare varit kritiska till förlängda öppettider och polisen motsätter sig förslaget i ett remissvar. De ser en risk att brottsligheten kommer att öka i de centrala- och närliggande stadsdelarna och att arbetsbelastningen ökar i och med det. Men så tror inte krögaren Göran Pettersson att det kommer att bli.

I videoklippet ovanför förklarar han varför han inte tror det blir bråkigare och mer fylla med längre öppettider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.