Det var i mitten av september som Salmonella Choleraesuis upptäcktes i en tamgrisbesättning i Skåne. Till skillnad från de flesta andra typer av salmonella kan just denna orsaka allvarliga hälsostörningar och i värsta fall leda till döden hos både vildsvin och tamgrisar.
Med hjälp av statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, började Jordbruksverket smittspåra och kunde härleda salmonellan till ett vildsvin i norra Skåne. Smittspårningen var koncentrerad till Skåne när Jordbruksverket fick kännedom om att Salmonella Choleraesuis även hittats bland två vildsvin i Sörmland.
– Ägare till ett vildsvinshägn i Sörmland hade skickat in två vildsvin för obduktion för att ta reda på vad de hade avlidit av. Det hade visat sig att de hade den här salmonellatypen, säger Katharina Gielen, biträdande avdelningschef på djuravdelningen på Jordbruksverket.
Jordbruksverket uppmanar allmänheten att höra av sig
De 14 vildsvin som fanns kvar i hägnet fick avlivas och nu jobbar Jordbruksverket med att få en bild över hur stor salmonellautbredningen är bland vildsvinen i Sverige. Bland annat provtas just nu alla vildsvin som skjuts runt vilthägnet i Sörmland.
– Vi är beroende av jägare och allmänhet och uppmanar till att höra av sig när man hittar självdött runtom i hela Sverige, säger Katharina Gielen.
Ska inte vara farligt för människan
Orsaken till varför Salmonella Choleraesuis har kommit tillbaka till Sverige är inte kartlagd.
– Man har sett ökande förekomst på vildsvin ute i Europa, bland annat i Tyskland och Danmark hade fall bland tamgrisarna för några år sedan. Förekommer salmonella i miljön så kan vildsvin fånga upp det men varför det ökat på senare år kan jag inte svara på, säger Cecilia Hultén, epidemiolog vid SVA.
Salmonella Choleraesuis ska dock inte vara farlig för människan om det eventuellt smittade köttet genomsteks.
– Det är snarare en faktor för våra tamgrisägare att jobba ännu mer med för att förhindra att få in smittan ifrån det vilda. Det är något som man redan jobbar med på grund av den afrikanska svinpest men nu får man jobba ännu hårdare, säger Katharina Gielen.